Múzeum Andyho Warhola oslavuje 20 rokov svojej existencie

21.10.2011 Medzilaborce

Medzilaborce 21. októbra (TASR) - Pri príležitosti 20. výročia založenia Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach sa uskutočnilo dnes v jeho priestoroch medzinárodné sympózium zamerané na život a dielo zakladateľa popartu v procese muzeoedukológie a teórie umenia. Súčasťou popoludňajšieho programu je slávnostná akadémia, odhalenie pamätnej tabule zosnulému zakladateľovi a podporovateľovi múzea Johnovi Warholovi, krst knihy Ruda Prekopa a Michala Cíhlařa Andy a Československo či vernisáž výstavy na tému 20 rokov MMUAW v dokumentoch, fotografiách a artefaktoch.

Medzinárodné sympózium zastúpené historikmi umenia, muzeoedukológmi, výtvarnými teoretikmi či pedagógmi z Čiech, Slovenska a Ukrajiny otvorila dnes riaditeľka MMUAW Valika Maďarová.

Dnešný deň je podľa jej slov zameraný na diskusie o Warholovej tvorbe, ale aj spomienky na začiatky či uplynulé roky fungovania MMUAW. \"Vzdávame hold a poďakovanie všetkým tým, ktorí sa podieľali na založení nášho múzea, ako aj jeho podpore počas nasledujúcich 20 rokov, počas ktorých sme zažili aj ťažšie obdobia,\" povedala pre TASR Maďarová.

Riaditeľka MMUAW pokračovala, že múzejné priestory v súčasnosti približujú návštevníkom Warholovu tvorbu, ako aj informácie o jeho rodine, ktorej korene siahajú do neďalekej obce Miková. Do trvalej expozície Andyho Warhola pribudli naposledy jeho diela s názvom Hans Christian Andersen, Fish, In the Bottom of My garden, ako aj perokresba s názvom Anjeli, ktorej autorom je umelcova matka. Na ich kúpu vyčlenil Prešovský samosprávny kraj (PSK) ako zriaďovateľ múzea zo svojho tohtoročného rozpočtu 194.500 eur.

PSK prevzal do svojej pôsobnosti MMUAW v Medzilaborciach 1. apríla 2002 spolu s ďalšími 27 kultúrnymi inštitúciami. \"Pre nás je toto múzeum jedno z najvýznamnejších, ktoré v kraji máme. Jeho význam nie je miestny, ani regionálny, ale nadregionálny, priam celoeurópsky,\" konštatovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Ako dodala, vyšší územný celok prispel v uplynulom období múzeu väčšími čiastkami, okrem nákupu niektorých Warholových diel aj na opravu múzejného objektu. \"Oprava strechy si vyžiadala viac ako 286.000 eur.\"

Maďarová konštatovala, že pre ďalšie roky plnohodnotného fungovania MMUAW je dôležité, aby sa tejto kultúrnej inštitúcii dostávalo dostatok podpory v podobe financií, ako aj nových exponátov, ktoré by ďalej lákali na východ Slovenska početné rady návštevníkov. \"V tejto súvislosti je naozaj dôležité stále napĺňať a rozširovať náš zbierkový fond,\" poznamenala riaditeľka.

O potrebe tejto kultúrnej inštitúcie pre rozvoj regiónu dnes hovoril aj primátor Medzilaboriec Ivan Solej. \"Múzeum má významný prínos k podpore turizmu. Chodí tu dosť zahraničných hostí, mám pocit, že ich je viac ako návštevníkov zo Slovenska,\" podotkol prvý muž samosprávy s tým, že aj napriek tomu vidí v propagácii tejto kultúrnej inštitúcie určité rezervy. \"Pevne verím, že sa ho podarí v budúcnosti zviditeľniť ešte trocha viac.\"
 

Vyberte región